Pred vama je kolaž mojih razmišljanja, želja, ambicija i slobodnog vremena u trenutku kada sam, po ko zna koji put u životu, na raskrsnici. Dok je moja karijera najaktivnija na LinkdIn-u, rešila sam da stvar preuzmem u svoje ruke. Na ovoj strani mogu da pišem o temama koje su meni zanimljive, o ciljevima koje želim da dosegnem, o stvarima koje me tište ili fasciniraju. Bez zadrške i premišljanja. To je moj novi svet.

Wednesday, February 20, 2013

10 najlepših mesta na Zemlji



Evo, opet ja o putovanjima. Sreda jutro, kroz prozor vidim da je sivo, kišovito i hladno, pa se odlučujem da unesem toplinu i šarenilo u ovaj dan. Samo jednim klikom, naravno. Pesak, sunce, šume i hramovi... Nasmejani ljudi, druge vremenske zone, novi jezici i monumentalne građevine. Bilo šta što volim. SVE što volim. Pred vama je lista geografskih širina i dužina, lepota koje je napravio čovek i priroda, a koje ja M O R A M da vidim. Svojim očima. Dodirnuti i doživeti, punim plućima, vrhovima prstiju i to što pre. 
P.S.10 mesto sam ostavila prazno da ga vi dopišete...


Маču Pikču, Peru

Na mojoj listi našlo se i jedno od sedam novih svetskih čuda (na osnovu internet glasanja od pre nekoliko godina, gde je i Đavolja varoš osvojila zapaženo mesto). Sagradile su ga Inke pre skoro 700 godina i iako se nalazi samo 80 km od Kuska, glavnog grada ove drevne civilizacije, španski konkvistadori ga nisu pronašli, pa je ono do danas ostalo gotovo netaknuto. Zapadni istraživači su ga "otkrili" tek početkom 20. veka, iako su na tom području živela lokalna plemena.


Planina Tianzi, Kina

Ideju za izgled čarobne Pandore, planete u filmu "Avatar", Džejms Kameron je dobio na Zemlji i to u - Kini. U  nacionalnom parku Zhangjiajie, nalazi se Tianzi (sinovi neba) planina, koja je, bar kako Kinezi smatraju, bila inspiracija za plutajuće planine u Kameronovom bajkovitom svetu u dubokom svemiru.Tianzi se sastoji  od stenovitih stubova neobičnih oblika, obraslih vegetacijom sa svih strana. Najlepši pogled je u ranu jesen, odmah posle kiše, kada se oblaci provlače između mora stubova i vrhova, stvarajući iluziju plutajućih stena. 




Petra, Jordan

Sećam se prvog puta kada sam ugledala čuveni "crveni grad" - Indijana Džons prolazi kroz uzani, mračni kanjon u potrazi za Svetim gralom, a ispred njega se ukazuje ogromna palata isklesana u visokim stenama. Prizor koji oduzima dah. Ovaj drevni grad se spominje u Bibliji, bio je prestonica Nabatejaca, a svoju moć i bogatstvo duguje geografskom položaju. Petra je sa tri strane okružena visokim stenama, a u nju se može ući samo kroz tesnac dug više od 1km. Zapad ga je "otkrio" tek početkom 19. veka, a danas se ubraja u nova svetska čuda.


Angkor Vat, Kambodža


Duboko u šumama Kambodže prostire se drevni kmerski grad od kamena, grad koji se sastoji od 1000 hramova i prestonica Kmerske imperije od 9. do 15. veka. Najpoznatiji i najlepši među hramovima sigurno je Angkor Vat, "arhitektonski dragulj" sagrađen pre 900 godina i posvećen hinduističkom bogu Višni. Osim svojom lepotom, kompleks hramova oduzima dah i kolosalnom veličinom, jer se prostire na više od 1000 kvadratnih kilometara, a opasan je veštačkim kanalima, rovovima i rezeorvoarima vode. 




Bora Bora


Definicija savršenog odmora: beli pesak, tirkizno more i toplo sunce. Dok ležim u hladu palme, u jednoj ruci je egzotični koktel, šaren i primamljiv, a u drugoj knjiga. Ne čujem ništa osim šuštanja vetra i zapljuskivanja talasa. Zaboravila sam koliko je sati, i ne znam koji je dan. Sreda? Ipak, do raja na Zemlji me deli 16000 km okeana i kontinenata. I debeo novčanik. Inače, pravo ime ovog ostrva je Pora Pora (obzirom da slovo B ne postoji na tahićanskom), ali prvi doseljenici sa zapada se nisu najbolje razumeli sa domorocima. I tako ostade. Bora Bora. 


Egipatske piramide


Egipatske piramide su veličanstveno svedočanstvo dostignuća drevnih civilizacija, izgrađene u vreme kada je Egipat bio jedna od najmoćnijih i najbogatijih država na svetu. Njihove dimenzije (Velika piramida je bila najviša struktura u svetu skoro 4000 godina) govore o jedinstvenoj ulozi koju su faraoni imali u egipatskom društvu. Polu-ljudi polu-bogovi, faraoni su morali da imaju dostojno prebivalište i u zagrobnom životu. Njihova tela su mumificirana, a prema običajima, u piramidu je pohranjeno i faraonovo ovozemaljsko blago, neophodno za sledeći život. 


Kineski zid

Sećam se da smo u osnovnoj školi govorili da je Kineski zid jedina građevina koja je vidljiva iz svemira. Kao da to nije dovoljno, prošle godine je Kineska državna uprava za kulturno nasleđe objavila da je Veliki zid duplo duži nego što se mislilo (21.196 km), ali su tu uračunate i prirodne granice. Izgradnja najvećeg odbrambenog objekta na svetu počela je još u 7. v.p.n.e, a tokom godina su ga dograđivali, širili i jačali različiti vladari. Značaj građevine ogleda se i u umešnosti njegovih neimara da, koristeći različite tehnike, grade i preko nezgodnog brdovitog terena, kroz močvare, stepe i pustinju. 



Polarna svetlost

Bar jednom u životu bih volela da budem svedok ove fascinantne prirodne pojave. "Magličasti pramenovi svetlosti u različitim bojama" nastaju kada je pojačana aktivnost Sunca i najvidljiviju su u blizini Zemljinih polova, mada se u retkim slučajevima može desiti da oluja povuče svetlost i na jug. Ovakva prilika pružila se u jesen 2011. godine stanovnicima Kentakija, Džoržije i Alabame, a čak su i stručnjaci za svemir bili zbunjeni njenim pojavljivanjem ovako daleko na jugu. 




Bagan, Burma

Ovaj grad, nekada poznata kao Uništitelj neprijatelja, svoj vrhunac je doživeo u periodu od 9-13. veka kada je bio prestonica Kraljevstva Pagan. Njegovi vladari su za 200 godina izgradili više od 10000 budističkih hramova, pagoda i manastira. Do danas je očuvano samo oko 2200, obzirom da je Bagan od svog nastanka potreslo više od 400 zemljotresa. Burmanska vlada je krajem prošlog veka započela restauraciju hramova, ali na veoma nestručan način, ne vodeći računa o originalnim arhitekstonskim stilovima. Ipak, ovaj grad, svojom lepotom, i dalje privlači ljude sa svih krajeva sveta.




0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

© Novi svet Doris, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena